Boekentips

Josje Kershaw en Miranda van Heesch: Mijn nieuwe mama. Verdriet bij wees- en adoptiekinderen zit diep…

Mijn nieuwe mamaISBN 9 789090 283845. www.mijnnieuwemama.nl , 2014, 94 p. € 13,50 plus verzendkosten

Fleur (4) en Pepijn (2) raken door een bizar ongeval in één klap hun ouders kwijt. Josje Kershaw, moeder van Ymke (1) en zwanger van Emma, neemt samen met haar man Freek, de kinderen van haar broer en schoonzus in huis.

Miranda van Heesch adopteert als alleenstaande moeder van Rens de tweejarige Noa uit China.

Fleur, Pepijn en Noa zijn kinderen die grote krassen op hun ziel hebben opgelopen. Ze zijn boos op het leven, dat hen een enorme loer heeft gedraaid. Met hun intense verdriet over de papa’s en mama’s die er niet meer zijn drijven ze de omgeving tot wanhoop en waanzin.

Miranda en Josje vertellen in dit boek openhartig over de moeilijke weg die ze hebben afgelegd om te komen waar ze nu zijn. Over bijna-depressies, weerbarstigheid, ziekmakende heimwee, weg willen lopen, aan flarden gereten toekomstdromen, onbegrip van de omgeving, hulpverleners die de plank misslaan en vooroordelen. Maar ook over hoe het hun lukt om uiteindelijk toch vrede in huis te brengen.

“Hadden we maar geweten… dat verdrietige kinderen per definitie de kont tegen de krib gooien. Wisten we maar van loyaliteitsconflicten, hechtingsproblemen en angsten om weer verlaten te worden”, verzuchten ze. Dit boek kan andere ‘nieuwe’ ouders helpen hun kind beter te begrijpen en begeleiden. Met hun stichting ‘Mijn nieuwe mama’ bieden de auteurs ondersteuning aan andere nieuwe ouders, die tegen dezelfde problemen aanlopen.