De onmogelijke keuze. Kunnen twee gescheiden opgegroeide broers weer samenkomen?

De onmogelijke keuzeSanâa Swart volgde een aantal jaren de broers Daniël en Danilo en bracht onlangs de film De onmogelijke keuze uit. Daniël, met zes maanden geadopteerd uit Brazilië, gaat als 12-jarige met zijn adoptieouders terug naar zijn geboorteland om zijn familie te ontmoeten. Daar ziet hij voor het eerst zijn biologische broer Danilo, die maar één jaar ouder is en bij zijn oma woont. Oma heeft Danilo meteen na de geboorte in huis genomen en de moeder heeft een jaar later de pasgeboren Daniël naar het Parochiehuis gebracht, waar een Nederlandse pater voor adoptie bemiddelde.
Vanaf het moment van de eerste ontmoeting zijn de twee broers onafscheidelijk. Danilo lijkt niet erg gelukkig bij zijn oma en het plan groeit om hem naar Nederland te laten komen om samen met Daniël op te groeien. Gezien de leeftijd van Danilo en ook van de adoptieouders lijkt het echter onmogelijk om een beginseltoestemming voor adoptie te krijgen.

Danilo komt eerst een paar weken op vakantie naar Nederland om een idee te krijgen van een eventuele toekomst hier. Hij lijkt zich wonderwel aan te passen en de ouders krijgen het idee, dat hij een adoptie wel ziet zitten. Ook de aanwezigheid van hun Chinese adoptiedochter Yifen speelt daarbij een positieve rol. De berichten uit Brazilië zijn goed. Oma zou zich bij een eventuele adoptie hebben neergelegd en er nu toch mee instemmen. De moeder van de beide jongens speelt hierin geen rol. Danilo gaat terug naar Brazilië en de adoptieouders sparen kosten noch moeite om de beginseltoestemming te krijgen, wat uiteindelijk ook lukt! Niets lijkt de overkomst van Danilo nog in de weg te staan, maar dan komt er bericht uit Brazilië….

Wat kiest Danilo: samen met zijn broer opgroeien in een totaal andere omgeving, een nieuwe taal moeten leren, zich aanpassen aan een andere gezinssituatie? Maar ook volop kansen krijgen om zich te ontwikkelen en aan zijn toekomst te bouwen? Of kiest hij voor het vertrouwde bestaan op het Braziliaanse platteland, waar zijn familie woont en zijn oma hem eigenlijk het liefst bij zich heeft?

‘De onmogelijke keuze’
werpt een aantal moeilijke vragen op: kunnen twee biologisch nauw verwante mensen, die al vanaf de geboorte uit elkaar gehaald zijn, nog wel samenkomen, zeker als er zulke grote verschillen in achtergrond zijn?
En ook: was de beslissing van de moeder om haar kind voor buitenlandse adoptie af te staan wel de juiste keuze? De documentaire laat zien, dat er misschien toch andere mogelijkheden waren geweest.
Het wordt heel pijnlijk duidelijk, dat eenmaal genomen beslissingen zich niet meer ongedaan laten maken, ondanks alle goede bedoelingen en buitengewone inspanningen.

De DVD is te bestellen bij info@yesafilms.nl en kost € 15,- incl. verzendkosten.